שוקלים לעבור לדיור מוגן ולא יודעים איך? הכירו את עו״ד אורלי בן אשר רוזנבוש המתמחה בליווי משפטי אישי לגיל השלישי, בתחומים: הסכמי דיור מוגן, ייפוי כח מתמשך, צוואות ועוד
ראיון אישי עם עו״ד אורלי, על התמחותה הייחודית בתחום הדיור המוגן לאוכלוסייה בגיל השלישי ומה חשוב לדעת לפני שעוברים לדיור מוגן
אחת ההחלטות החשובות בחיי אנשים הינה ההחלטה לעזוב את דירת מגוריהם ולעבור להתגורר בדיור מוגן.
החלטה הדורשת התארגנות נפשית ופיזית. עזיבת דירת מגורים בה התגורר אדם במהלך תקופה של עשרות שנים, ואשר הייתה מרכז חייו, איננה כלל מהלך פשוט.
הסבירי מה קובע חוק דיור מוגן? האם החוק מעניק הגנה חקיקתית על זכויות דיירי בתי הדיור המוגן?
״חוק הדיור המוגן נועד כדי לעגן על זכויותיהם הבסיסיות של הדיירים. בין היתר, באמצעות הטלת חובה חוקית על מפעילי הבתים, להעניק לדיירים תנאים מסוימים, שאינם ניתנים לשינוי או לביטול.
למשל: הזכות לקבל בטוחה לכספי הפיקדון, הזכות להיות מוגן מפני פינוי למעט בנסיבות ספציפיות, והזכות לשכן מטפל אישי בדירה, שתוגבל או תישלל רק בתנאים מוגדרים. המטרה לייצר סביבה יציבה ובטוחה עבורם בהיבט: אישי, בריאותי וכלכלי״.
מה לעשות בתקופות של קושי כלכלי, כשהבטחון באיתנות מוסדות אלו ואחרים מתערר. כיצד לשמור על כספי הפיקדון ועל ערכו, לאורך השנים?
״חוק הדיור המוגן קובע שורת הוראות, אשר מטרתן להגן על כספי הפיקדון. בראש ובראשונה, החובה החלה על מפעילי הבתים למסור לכל דייריהם בטוחה, להבטחת השבת כספי הפיקדון במצב חדלות פירעון. בנוסף, החוק קובע לוחות זמנים להחזר יתרת הפיקדון, ומנגנון הצמדה השומר על ערכם. בעתיד יוסדר מנגנון להנפקת רישיון להפעלת בית דיור מוגן, הזכאות לו תותנה בעמידה בסטנדרטים מוקפדים,בהם הוכחת יציבות כלכלית של מפעיל הבית.
כך מלכתחילה יופעלו רק בתים, שיוכלו לייצר וודאות בקרב דייריהם, ביחס לאיתנותם הפיננסית״.
מדוע חשוב שהסכם ההתקשרות עם בית הדיור המוגן ילווה באמצעות עו״ד? האם אין מי שמפקח על בית דיור המוגן?
״קיים פיקוח באמצעות הממונה על בתי הדיור המוגן, אבל פועלו ממוקד באכיפת החוק. קיימת חשיבות עליונה לליווי אישי בתהליך ההתקשרות, בידי עו״ד בעל ידע וניסיון ספציפיים בתחום.
מדובר בהסכם עב כרס ומורכב, שמסדיר עיסקה יקרה, לפרק זמן ארוך ובלתי קצוב, בסביבה שבה התנאים האישיים והכלכליים משתנים מעת לעת.
עו"ד מומחה בתחום הדיור המוגן, ינגיש לדייר את מערך הזכויות והחובות שלו ושל מפעיל הבית, כפי שנובע מההסכם ומהחוק, בשפה לא משפטית. בנוסף, יבצע בהסכם שינויים והתאמות, במטרה לאזנו לטובת הדייר במקומות הנכונים ולשפרו. עורך הדין גם יסדיר בו מראש אירועים צפויים, באופן שיגן על הדייר, וייצר עבורו וודאות מירבית עם הפנים קדימה.
כעורכת דין מומחית בתחום הדיור המוגן, אני יודעת להוביל את הדייר בביטחה, בשבילים המסועפים של העסקה, בדגש על ההיבטים המשפטיים והמסחריים, הייחודיים לה״.
מה הסעיפים שצריך לשים לב, בחוזה דיור מוגן?
״קצרה היריעה מלהכיל… ההסכם מסדיר קשת רחבה של סוגיות בתחום האישי, הבריאותי והכלכלי.
חשוב מאד לשים לב לא רק מה כולל ההסכם, אלא גם מה חסר בו. לדוגמא: חשוב לבדוק אילו מנגנוני עדכון חלים על התשלומים בהם הדייר מחויב, ולוודא שיהיו בו איזונים ובלמים, אשר יצמצמו גידול משמעותי בתשלומים בטווח הרחוק; חשוב לבדוק מהו תהליך קבלת ההחלטות בענייני הדייר בסוגיות בריאות, ולוודא, שיכלול זכות טיעון מטעמו לפני קבלת ההחלטה. המטרה היא להימנע במידת האפשר מערעור עליה, בדיעבד״.
מה מגיע לדיירים ועל מה מותר לבית הדיור המוגן לגבות תשלום נוסף?
״העסקה מסדירה זכות שימוש בלעדית בדירה, זכות לעשות שימוש סביר בשטחים הציבוריים בבית, וזכות לקבל את השירותים הכלולים בדמי האחזקה, המורכבים משני נדבכים: שירותי חובה מכח החוק ושירותי חובה מכוח ההסכם.
הבית רשאי לגבות תשלום נוסף עבור כל שירות, שאיננו כלול בדמי האחזקה, ובלבד שציין זאת במסגרת ההסכם״.
איך תגדירי את מעמד הדייר במקרה של חילוקי דיעות בין הדייר להנהלה?
״מדובר במערכת יחסים מיוחדת, שונה מזו המאפיינת צדדים טיפוסיים להסכם, שבדרך כלל עומדים משני צידי המתרס. בית דיור מוגן, כשמו כן הוא, ביתו של הדייר.
צוות הבית וההנהלה מחויבים לטובת הדייר, לכן, במצב של חילוקי דעות, הציפיה הינה שהצדדים יעשו מאמץ עליון לגשר על הפערים וליישבם, תוך הקשבה מכבדת ובשיתוף פעולה, כך מקובל בבתים הראויים לאמון של ציבור דייריהם.
אני ממליצה, לפני שבוחרים בבית דיור מוגן, לשמוע מהדיירים בו, על הניסיון האישי שלהם, בהיבט זה״.
מעט עלייך ואודות הכשרתך המקצועית?
״אני עורכת דין משנת 2002, עוסקת בייעוץ משפטי בתחום הדיור המוגן משנת 2007.
12 שנים שימשתי בתפקיד ראש המחלקה המשפטית של רשת בתי דיור מוגן, מהמובילות בארץ. לפני שנתיים חציתי את הגבול, כשתחושת שליחות גואה בי ועולה על גדותיה. ההחלטה ללוות דיירים בתהליך המורכב של מעבר לדיור מוגן, כשהידע והניסיון העשירים אשר צברתי בתחום, עומדים לרשותם ומשרתים את טובתם, הייתה החלטה מדויקת עבורי״.
את מנהלת משרד מצליח. מהו הערך המוסף ממנו נהנים לקוחות משרדך?
״הליווי המשפטי שאני מעניקה, מתבסס על ידע צבור וניסיון עשיר של 14 שנים בתחום הדיור המוגן, משני צידי המתרס.
מבחינה משפטית, כמי שכתבה בעבר את ההסכמים הללו, אני מודעת היטב לאזורים שבהם נדרש לאזן את ההסכם לטובת הדייר. אני עושה זאת בדרכים יצירתיות, שתהיינה מקובלות על שני הצדדים. אני "דיל מייקר", לא "דיל ברייקר".
הידע והניסיון שלי מאפשרים לי לנהל את המשא ומתן בצורה מקצועית עניינית ויעילה, אשר מניבה תוצאות, שמשרתות את טובת הדייר ומשפחתו לכל אורך חיי העסקה.
מהבחינה האישית, אני מעניקה לדייר ולמשפחתו ליווי צמוד בתהליך מורכב זה, ברגישות ובאנושיות.
אני מתאימה עצמי למשפחה. גם מבחינת היקף השירות, שיכול לכלול גם ייעוץ והכוונה בבחירת הבית, והמלצות לגבי המתווה הכלכלי של העסקה, וגם מבחינת אופן אספקתו: אני מגיעה אליהם הביתה ועובדת בשעות שנוחות להם להתפנות לטובת העניין.
מבחינתי, הבחירה בי כעוה"ד המלווה, מהווה מינוי למשרת אמון. וכך אני מבצעת אותה, בסטנדרט מקצועי גבוה מאד, במחויבות ובמסירות״.
אצטט את שמעון פרס ז"ל:
״העיקר בחיים זה לא מה להיות, אלא מה לעשות, כי אין דבר כזה תפקיד, יש שליחות׳. היום אני יודעת מהי שליחותי.
המשוב שאני מקבלת מלקוחותיי וממשפחתם מחדד לי, כל פעם מחדש, שאני שואפת להמשיך בה
ללא מגבלת זמן״
טל׳: 050-3170044 | law-orly.co.il
פייסבוק ליווי משפטי לגיל השלישי